30.5.2023
Monikulttuurinen tilitoimisto
Taloushallintoalalla on kova pula osaavista kirjanpitäjistä. Tämä oli huomattu myös espoolaisessa Taloustaivas Oy:ssä, jossa päätettiin joitakin vuosia sitten tarjota kehittymismahdollisuuksia myös maahanmuuttajataustaisille alan opiskelijoille. Kokemukset ovat olleet molemmin puolin myönteisiä, ja kirjanpitäjän uralle on Taloustaivaan riveissä siirtynyt useampi muuta kuin suomea äidinkielenään puhuva henkilö. Tuorein tulokas on Business College Helsingistä merkonomiksi valmistunut vietnamilainen Yen Tran.
Oikea asenne ratkaisee
Taloustaivas Oy:n toimitusjohtaja ja pääomistaja Anneli Rosenberg muistelee, että maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden rekrytointi alkoi osittain sattuman kautta. Erään oppilaitoksen opettaja otti Rosenbergiin yhteyttä, ja tiedusteli olisiko Taloustaivaalla mahdollisuutta ottaa erittäin osaava, mutta ujo Afganistanista kotoisin oleva opiskelija harjoitteluun. – Päätin antaa tälle opiskelijalle mahdollisuuden ja se todellakin kannatti. Nyt kolmen vuoden jälkeen tämä henkilö on kasvanut ja kehittynyt ammatillisesti niin paljon, että hän toimii meillä tiimin esihenkilönä. Kerrassaan huipputyyppi!
Taustalla oli alun perin tietenkin suuri tarve löytää tekijöitä yritykseen. – Kuten alalla toimivat yritykset hyvin tietävät, osaavia kirjanpitäjiä on nykyään erittäin vaikea löytää. Totesimme, että kirjanpidon tehtävien opettaminen on helpompaa kuin asenteen opettaminen. Lähdimme siis etsimään ihmisiä oikealla asenteella, ja valmistauduimme kouluttamaan heidät kirjanpidon tehtäviin. Maahanmuuttajataustaisista alan opiskelijoista olemme löytäneet meille sopivia tyyppejä. Henkilöitä, jotka ovat halukkaita oppimaan ja kehittymään.
Ensimmäisen onnistuneen kokemuksen jälkeen Taloustaivaan rivit ovat täydentyneet muillakin kansainvälisillä ammattilaisilla. Yrityksen palkkalistoilla on tällä hetkellä 12 henkilöä ja näistä puolet on maahanmuuttajataustaisia.
Kielitaidon kehittäminen on tärkeää
Vaikka henkilöstö on hyvin kansainvälinen, suomen kielen käyttäminen on Rosenbergin mukaan keskeistä: – Suomi on yrityksemme työkieli, ja kaikki keskustelut käydään talon sisällä suomeksi. Tästä emme jousta. Haluamme, että työntekijöidemme kielitaito kehittyy muun osaamisen rinnalla. Asiakkaiden suuntaan kehittyvä kielitaito ei näy, asiakasraportoinnin hoitavat suomea äidinkielenään tai muuten sujuvasti puhuvat työntekijät.
Monikulttuurinen työyhteisö on rikkaus
Joitakin käytännön haasteita valittuun toimintatapaan on matkan varrella liittynyt. Maahanmuuttajataustaiset työntekijät ovat saattaneet kohdata esimerkiksi rasismia, mutta näistäkin tilanteista on aina selvitty ja asioihin on löytynyt ratkaisu.
Kokonaisuutena katsoen kansainvälisyys ja monikulttuurisuus on yrityksen kannalta rikkaus: – Minusta meillä on hyvä tekemisen meininki. Monesta eri kulttuurista tulevien työntekijöiden myötä olemme tutustuneet mm. uudenlaisiin ruokiin ja musiikkiin. Firman juhlissa jokainen on soittanut oman maansa hittibiisejä. Toisessa ääripäässä olemme esimerkiksi pohtineet sitä, kuinka erilainen naisten asema on eri maissa ja kulttuureissa, Rosenberg kuvailee.
Merkonomiopintojen kautta kirjanpitäjäksi
Vietnamilainen Yen Tran on asunut Suomessa kahdeksan vuotta, joista ensimmäiset kolme Vaasassa. – Tulin Suomeen opiskelemaan, opiskelin Vaasassa Hankenilla rahoitusta. Valmistumisen jälkeen muutin Helsinkiin ja etsin töitä, mutta työkielen olisi pitänyt olla englanti ja siksi työpaikan löytäminen oli vaikeaa.
Vuonna 2021 Yen Tran aloitti liiketoiminnan perustutkinnon opinnot Business Collegessa. Opintojen aikana hän kiinnostui taloushallinnosta: – Ajattelin, että minun on helpompi aloittaa urani Suomessa kirjanpitäjänä. Pidän myös kirjanpitäjän työstä paljon.
Opintoihin kuului työpaikalla tapahtuva oppiminen eli harjoittelu. Taloustaivaan harjoittelupaikan Yen Tran löysi oppilaitoksen kautta ja aloitti yrityksessä työharjoittelussa elokuussa 2022. Yen Tranin harjoittelu sujui hyvin, hän valmistui maaliskuun lopussa merkonomiksi – ja sai työpaikan Taloustaivaasta.
Suomen kielen osaamistaan Yen Tran on pyrkinyt myös kehittämään, vaikka kielen opiskelu onkin ollut melko haastavaa. – Aluksi kyllä ajattelin, että en pysty oppimaan suomen kieltä. Parhaiten olen itse oppinut kieltä opintoihin kuuluvan työharjoittelun aikana eli käytännön elämässä – ja nyt töissä.
Tulevaisuuden suunnitelmana Yen Tranilla on oppia lisää kirjanpitäjän työstä ja myös yrityksen asiakkaista. – Asiakkaiden tarpeet ovat erilaisia ja se tekee työstä myös mielenkiintoista.
Terveiset taloushallintoalan yrityksille
Omien kokemusten perusteella Taloustaivaan Rosenberg rohkaisee muitakin alan toimijoita katsomaan miten maahanmuuttajataustaisista alan opiskelijoista voisi kasvaa yrityksille tulevaisuuden tekijöitä: – Meidän omat kokemukset näistä opiskelijoista ovat olleet erittäin hyviä. Asenne työn tekemiseen heillä kaikilla on oikea. He ottavat nopeasti ja itsenäisesti selvää asioista. Sekuntiakaan emme ole katuneet, että olemme lähteneet tälle tielle, Rosenberg toteaa.
Myös Helsingin seudun kauppakamarissa on hyviä kokemuksia työharjoitteluun tulleista opiskelijoista: – Meillä Helsingin seudun kauppakamarissa niin Business Collegesta kuin muistakin oppilaitoksista tulevat työharjoittelijat ovat olleet tärkeä apu käytännön työtehtävissä mm. asiakaspalveluryhmässä. Opiskelijat tuovat tullessaan omaa, tuoretta osaamista ja innostavat myös työssä ohjaajia kehittymään omassa työssään, kertoo kauppakamarin henkilöstö- ja asiakaskokemusjohtaja Riitta Salmi.
– Muuta kuin suomea äidinkielenään puhuvien suomen kielen taito karttuu työssä ja toisaalta haastaa omaa henkilöstöämme harjoittamaan omaa kielitaitoaan. Työharjoittelut ovat myös loistava rekrytointikanava. Kannustamme jäsenyrityksiämme hyödyntämään työharjoittelujaksoja omissa työyhteisöissään, Salmi kiteyttää.
Kuvat: Ida Taittonen