8.4.2025
Saharan eteläpuolella tarjolla hienoja mahdollisuuksia koulutusvientiin
– Tässä on meidän koululle hieno mahdollisuus. Emme ole tehneet vastaavanlaista aiemmin ja voimme oppia paljon myös itse. Meille aukeaa mahdollisuus päästä viemään osaamistamme Afrikkaan, mutta samalla voimme oppia afrikkalaisesta markkinasta.
Näin kommentoi Hilla Helasaari, Business Collegen kansainvälisten asioiden päällikkö, Euroopan unionin rahoittamaa kapasiteetin vahvistamishanketta (UNVEIL). Sen tavoitteena on parantaa digitaalisen osaamisen ammatillista koulutusta Nigeriassa, Keniassa, Ghanassa, Tansaniassa ja Ugandassa.
Ensimmäinen tapaaminen afrikkalaisten järjestäjien kanssa pidettiin Tansaniassa huhtikuun alussa. Hilla ja Juha Vuorinen olivat tapaamisessa mukana Business Collegen edustajana.
Mukana olevat afrikkalaiset järjestäjät ovat sikäläisten valtioiden rahoittamia startup- ja innovaatiokeskittymiä, eivät varsinaisia oppilaitoksia. Nämä hubit kehittävät ja kouluttavat paikallisia yrityksiä.
Keskeistä hankkeessa on tuorein teknologia, ns. web 4.0 -teknologia. Ennen koulutuspakettien suunnittelua ja koulutuksen alkua selvitetään, millaisen osaamisen tarve on akuuteinta. Tämän jälkeen EU:sta mukaan valitut oppilaitokset kouluttavat paikallisia ammattilaisia opettamaan alueidensa yrittäjiä.
Hankkeen aikana on tarkoitus muun muassa tukea digitaalisten taitojen oppimista sekä kehittää yhtenäiset ohjeet ja mallit digitaalisten taitojen parantamiseksi. Lisäksi tavoitteena on luoda räätälöity verkko-oppimisympäristö Saharan eteläisen puolen tarpeisiin.
Alueen opiskelijoille halutaan tarjota jatkossa digitaalista lukutaitoa, teknologista osaamista ja eettinen liiketoimintakäytäntöjen perusta.
Eteläisen Afrikan osallistujat kertoivat yhteisessä tapaamisessa, kuinka etenkin koodauksen ja kyberturvallisuuden osaamisesta on valtava pula. He kyselivät jo täsmäkoulutuksista.
– Ensimmäiset koulutukset Afrikassa aloitetaan ensi vuonna. Vielä toistaiseksi ei ole tiedossa, missä ja kenelle koulutukset tarkalleen ottaen järjestetään, Hilla kertoo.
Kaksivuotinen hanke alkoi vuoden alussa. Suomesta ja Business Collegesta Hillan ja Juhan lisäksi mukana hankkeen koulutuksia ovat suunnittelemassa Juha Rajala ja Antti Toivanen.
– Tapaamisessa selvisi, että suomalaisesta osaamisesta ollaan hyvin kiinnostuneita. Afrikasta katsottuna meillä pohjoisessa kaikki näyttää toimivan täydellisesti, Hilla kertoo.
Hän mainitsee, että EU:ssa on oltava hereillä ja tehtävä töitä, jotta voimme vahvistaa eurooppalaista arvomaailmaa ja ajattelua Afrikan mantereella.
