Yhteiskunnallisten yritysten avoimen liiketoiminnan kehittäminen

OBCD Bootcamp Roomassa, Italiassa 30.6.-4.7.2024

Kansainvälisessä OBCD-projektissa (Open Business for Community Development) on pilotoitu kesän aikana MOOC-verkkokoulutusmoduuleja yhteiskunnallisten yritysten osaamistarpeisiin vastaamiseksi. Osana koulutuspilottia osa testaajista pääsi osallistumaan myös nelipäiväiseen Bootcampiin, joka järjestettiin Roomassa, Italiassa.

Bootcamp toi yhteen opiskelijoita yhteiskunnan eri sektoreilta, yliopisto-opiskelijoista toimitusjohtajiin, joita kaikkia yhdisti kiinnostus yhteiskunnallisen yrittäjyyden kehittämiseen ja kansainväliseen verkostoitumiseen. Roomaan kokoontui 20 yhteiskunnallisten yritysten edustajaa ja neljä kouluttajaa Italiasta, Kreikasta, Suomesta ja Espanjasta.  Osallistujat pyrkivät integroimaan avoimen liiketoiminnan periaatteet yhteiskunnallisten yritysten toimintaan. 

Bootcamp keskittyi yhteiskunnallisten yritysten kehittämiseen open business projects -menetelmää käyttäen. Projekteissa hyödynnettiin business model canvasta ja interaktiivista, digitaalista alustaa kehittämisen tukena. Koulutus järjestettiin Rooman Tor Vergata -yliopistossa.

Ohjelmassa oli myös opintokäyntejä: kävimme tutustumassa mm. Binario95:een, joka on asunnottomien vastaanottoon ja tukemiseen perustettu keskus Rooman rautatieasemalla. Sen johtajat olivat todella lämminhenkisiä puhuessaan yhteiskunnallisesta liiketoiminnastaan. Heidän mielestään kaikki ihmiset ovat tähtiä, jotka loistavat kaunista valoa. Heidän missionsa on lisätä valoa erityisesti asunnottomien elämään. 

Helsinki Business College Oy vastasi suomalaisen tiimin rakentamisesta, ja se koostui kuudesta eri koulutustaustan, sukupuolen ja iän omaavasta henkilöstä. Hieno tiimi siitä tulikin. Seuraavassa kuulette tiimin mietteitä kansainvälisestä oppimisesta ja projekteista:

”Bootcampin järjestäjät olivat innostuneita ja toivottivat osallistujat lämpimästi tervetulleiksi. Olisin toivonut enemmän aikaa verkostoitumiselle ja tutustumiselle, sillä se oli tärkeä teema. Kenttäkäynnit olivat mielenkiintoisia”, kertoo Elsa Pardonen Silta-Valmennus ry:stä. 

”Bootcamp oli hieno kokemus, sillä en ole paljon matkustanut viime aikoina. Oli hienoa tavata ulkomaisia asiantuntijoita ja saada uusia kontakteja. Ryhmätyöskentelyssä oli haasteita, koska kaikilla ei ollut samanlaista kielitaitoa, mikä vaikeutti kommunikointia. Myös ohjeet olisi voinut antaa selkeämmin”, summaa Satu Luukkonen Lapinlahden lähde Oy:stä. 

”Oli suuri kunnia olla projektissa ainoana opiskelijana Business College Helsingistä. Aluksi minua jännitti, mutta tiimimme oli hyvin kannustava. Bootcamp oli hyvin järjestetty ja opin paljon eri kulttuureista. Kielimuuri toi haasteita, ja kadotin puhelimeni metrossa, mikä vaikeutti työskentelyä. Kokemus oli silti erittäin antoisa”, sanoo Son Mai, kansainvälinen opiskelija Business College Helsingistä.  

”Matka oli onnistunut, vaikka pieniä kulttuurisia haasteita olikin. Ohjelma oli mielenkiintoinen ja järjestelyt toimivat. Verkostoituminen sekä kotimaassa että kansainvälisesti oli erittäin hyödyllistä”, kertoo Tanja Kulmala Tampereen Sarka. 

”Italian Bootcamp oli silmiä avaava kokemus. Tapaamiset ovat aina opettavaisia, ja vierailut yhteiskunnallisiin yrityksiin olivat ehdottomasti parasta, sillä ne konkretisoivat teorian ja toivat esille eri maiden erilaiset toimintaympäristöt. Oivalluksena oli, että vaikka yhteiskunnalliset yritykset voivat olla teoriassa samanlaisia, toimintaympäristön sääntely ja kulttuuri muovaavat merkittävästi niiden liiketoimintaa ja ansaintalogiikkaa”, kertoo Susanna Kallama Arvoliitto ry:stä.

”Odotin aluksi hieman systemaattisempaa projektityöskentelyä, mutta loppujen lopuksi tiimit saivat aikaan hienoja tuloksia. Olen ylpeä suomalaisista tiimin jäsenistä, jotka työskentelivät superhyvin kansainvälisissä projektitiimeissä, ottivat kaikki haasteet rauhallisesti vastaan ja tukivat sekä antoivat aktiivisen panoksensa oppimiseen ja ryhmätyöskentelyyn”, summaa Bootcampilla opettajana toiminut Helena Miettinen Helsinki Business College Oy:stä.

ryhmä
Bootcampiin osallistuvia.

Rooma oli loistava paikka opiskella, vaikka bussi- ja metromatkat olivatkin melko pitkiä. Muutenkin nautimme monikulttuurisesta yhteiskehittämisestä, mikä ei ole kovin helppoa, mutta onnistuessaan antoisaa. Koulutuksessa parasta oli hienot oivallukset suomalaiselta tiimiltä ja aito innostus. Bootcamp sisälsi valtavan annoksen yhteistyötä ja kehittämistä sekä yhteiskunnallisten yritysten liiketoimintamallien hiomista. Yhteenvetona: Paljon kulttuurista ymmärrystä, iloista naurua, kontakteja ja uusia ideoita sekä oppimista yhdessä ympäri Europpaa tulevien ihmisten kanssa.  

Kansainvälinen OBCD-projekti on rahoitettu Erasmus+ rahoituksella.


Muita artikkeleita

Alhaalta löydät ajankohtaiset uutiset ja kirjoitukset.

kaksi sohvalla

20.11.2024

Oppisopimuskoulutus työnantajan näkökulmasta


Oppisopimuskoulutukseen keskittyvässä blogisarjan kolmannessa osassa tarkastellaan aihetta työnantajan näkökulmasta.

Ovidoorin henkilöt

12.11.2024

Taloushallinnon tulevaisuuden tekijät löytyvät oppilaitosyhteistyön avulla


Osaavaa työvoimaa saadaan tuotua taloushallintoalalle vain siten, että opiskelijoille mahdollistetaan oppiminen työssä.

Ryhmäkuva

24.10.2024

Tulevaisuuden ICT-alan menestyjiä kasvatetaan yhteistyöllä


Tulevaisuuden osaamistarpeet sekä yritysten ja oppilaitosten välinen yhteistyö olivat keskiössä ATK-instituutti säätiön tilaisuudessa.