Kouluttaudu myynnin ja kaupan alan osaajaksi
Kouluttaudu myynnin ja kaupan alan taituriksi työssä oppien!
Perehdyt koulutuksen aikana muun muassa myyntityöhön, asiakaspalveluun ja tuoteneuvontaan. Pääset viemään oppimaasi käytäntöön koulutus- ja oppisopimusjaksolla pääkaupunkiseudun K-ruokakaupoissa. Huippumyyjä-koulutus järjestetään yhteistyössä K-ruokakauppiaiden ja Business College Helsingin kanssa.
Koulutus on liiketoiminnan osatutkinto. Koulutuksen käytyäsi voit mahdollisesti työllistyä oppisopimuspaikkaasi tai muualle kaupan alalle.
Opintoihin sisältyy myös Keskon oma mestarimyyjäkoulutus, jossa pääset sukeltamaan syvemmälle kaupan alan monipuolisiin mahdollisuuksiin.
Myyntikoulutuksen sisältö
Koulutuksessa opiskellaan seuraavat tutkinnon osat:
- Myymälässä toimiminen 15 osp
- Myyntityö 30 osp
- Tuote- ja palveluneuvonta 15 osp
- Kassapalvelut 15 osp
- Visuaalinen myyntityö 15 osp
- Työpaikasta riippuen myös Tuotekeräily 15 osp
Lisäksi käydään Keskon oma Mestarimyyjäkoulutus. Opintoihin kuuluva työssäoppiminen toteutetaan koulutus- ja oppisopimusjaksolla pääkaupunkiseudun K-ruokakaupoissa.
Toteutusmuodot
Keväällä 2025 järjestettävään koulutukseen sisältyy kahden päivän orientaatio opiskeluihin sekä kuusi lähiopetuspäivää.
Lähiopetuksen lisäksi koulutukseen sisältyy verkossa tapahtuvaa itsenäistä opiskelua ja työpaikalla työtehtävissä tapahtuvaa opiskelua. Lähiopetus järjestetään Business Collegessa Pasilassa sekä mahdollisesti yhtenä päivänä K-Kampuksella Kalasatamassa.
Koulutukseen kuuluva työssäoppiminen järjestetään kahdessa osassa. Ensimmäinen osa on maalis-huhtikuussa oleva koulutussopimusjakso ja toinen on touko-kesä-elokuussa oleva oppisopimusjakso. Opintoihin kuuluvat työpaikalla tapahtuvan oppimisen jaksot tulee suorittaa pääkaupunkiseudulla K-ruokakaupassa.
Lähipäivien aikataulu, kaikki päivät klo 9.30–15.00:
- 27.–28.1. Orientaatio opiskeluihin
- 4.2. Lähiopetuspäivä
- 11.2. Lähiopetuspäivä
- 4.3. Lähiopetuspäivä
- 11.3. Lähiopetuspäivä
- 18.3. Lähiopetuspäivä
- 29.4. Lähiopetuspäivä
Opintojen kokonaiskesto on henkilökohtaisesta osaamisen hankkimisen suunnitelmasta riippuen noin seitsemän kuukautta.
Miksi BC?
Business College Helsinki on Suomen suurin yksityinen liiketoiminnan ja tieto- ja viestintätekniikan alojen kouluttaja. Historiamme yltää yli sadan vuoden taakse – aina vuoteen 1881 asti.
Koulutuksissamme hyödynnetään hyväksi todettuja toimintatapoja, työkaluja sekä moderneja menetelmiä, joiden avulla vahvistat valmiuksiasi toimia työelämässä tehokkaasti, vastuullisesti ja vaikuttavasti.
Näin haet mukaan Huippumyyjä-koulutukseen
Hakijat kutsutaan haastatteluun hakemuspisteiden perusteella. Opiskelijavalinta puolestaan tehdään haastattelun valintapisteiden perusteella.
Valintajärjestys ratkaistaan haastattelun valintapisteiden perusteella. Haastattelupisteiden ollessa tasan valintajärjestys ratkaistaan hakemuspisteiden perusteella. Kaikkien pisteiden ollessa tasan valinta tehdään arvonnalla.
Koulutus järjestetään suomeksi ja hakijalta vaaditaan riittävä suomen kielen taito. Kielitaito osoitetaan oppilaitoksen järjestämässä kielikokeessa (kirjallinen osuus ja haastattelu) tai todistuksella. Hakijat kutsutaan haastatteluun kirjallisen kielikokeen ja hakupisteiden perusteella.
Kielikokeeseen kutsutaan hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi. Vaadittava kielitaito on B1. Hakijan ei tarvitse osallistua kielikokeeseen, jos hän on suorittanut YKI- testin tasolla 3, tai hänellä on todistuksessa suomi toisena kielenä (S2) opinnot suoritettuna arvosanalla:
- 8 (arviointiasteikko 4-10)
- 2 (arviointiasteikko 1-3)
- 3 (arviointiasteikko 1-5)
YKI-todistus tulee olla myönnetty alle viisi (5) vuotta ennen opintojen alkamispäivää. Voimassaolo lasketaan niiden opintojen aloituspäivästä, joihin hakija hakee.
Yhteystiedot
Lisätietoja
Hakuprosessista: Opintotoimisto, opintotoimisto@bc.fi
Koulutuksen sisällöstä: opettaja Jukka Mustalahti, jukka.mustalahti@bc.fi
Järjestämme myös räätälöityjä, yrityskohtaisia toteutuksia – kysy lisää!
20.11.2024
Oppisopimuskoulutus työnantajan näkökulmasta
Oppisopimuskoulutukseen keskittyvässä blogisarjan kolmannessa osassa tarkastellaan aihetta työnantajan näkökulmasta.