Ohjelmistokehittäjäksi käytännönläheisillä opinnoilla
Koodaajakoulutus on suunniteltu aikuisille, jotka haluavat tehdä töitä ohjelmistokehittäjinä. Koodaajakoulutus on hyvin käytännönläheistä verrattuna vastaaviin korkeakouluopintoihin. Opinnoissa keskitytään 100-prosenttisesti hankkimaan ohjelmistokehittäjälle tärkeitä avaintaitoja.
Koulutuksessa opetetaan vain ohjelmistokehittäjän työn kannalta keskeisimmät tutkinnon osat ohjelmistokehittäjän tutkinnosta:
- Ohjelmointi
- Ohjelmistokehittäjänä toimiminen
- Ohjelmiston toteuttaminen ohjelmistokomponenttikirjastolla
Pääyhteistyökumppani
Koodaajakoulutuksen pääyhteistyökumppanina on CGI, joka on yksi suurimmista IT-yrityksistä Suomessa ja maailmalla.
Näin koodaajakoulutus etenee 2021 – 2022
Elokuusta joulukuuhun 2021 opiskellaan koulussa opettajien johdolla. Ennen joulua toteutetaan ensimmäinen hieman laajempi projektikokonaisuus opiskelijatiimeissä.
Tammikuusta toukokuuhun 2022 jatketaan opiskelua koulussa opettajien johdolla. Kevään lopulla jonka tehdään opiskelijatiimeissä laajempi projektikokonaisuus, jossa on mukana pääyhteistyökumppanimme CGI.
Opintojen loppuaika vietetään työelämässä oppien. Harjoittelun suositeltu kesto on 5 kk ja se sijoittuu kesä- ja / tai syyslukukaudelle 2022.
Opintoluettelo
Syksy 2021
Ketterät ohjelmistokehitysmentelmät ja git
HTML5 ja CSS3
JavaScript- ja TypeScript -ohjelmointi
Java-ohjelmointi
Spring Boot perusteet
SQL ja tietorakenteet
Kevät 2022
Spring Boot jatko
Gradle
Angular
AWS ja CI / CD
Ohjelmistokehitysprojekti (yhteistyössä CGI:n kanssa)
Opiskelemaan haastattelun kautta
Koodaajakoulutukseen ei ole pääsykoetta. Sopivimmat hakijat valitaan haastatteluun. Haastatteluiden perusteella ryhmään valitaan noin 30 opiskelijaa.
Valmistautuminen koodaajakoulutukseen
Työskentely tietokoneella on sinulle luontevaa ja sinulla olisi hyvä olla jo jonkin verran tietoja / taitoja ohjelmoinnin perusteista. Jos et ole vielä aloittanut ohjelmoinnin perusteiden opettelemista, suosittelemme aloittamaan heti Helsingin yliopiston Java-ohjelmoinnin MOOC-kurssilla.
Valintaperusteet
Hakemus: 0 – 5 valintapistettä (arvioidaan hakijan motivaatiota, urasuunnitelmaa, suomen kielen osaamista sekä tietotekniikan ja ohjelmistokehityksen pohjaosaamista)
Pohjakoulutus: 0 – 2 valintapistettä (vähintään alempi korkeakoulututkinto: 1 valintapiste, vähintään ylempi korkeakoulututkinto tai vähintään alempi korkeakoulututkinto tekniikasta, luonnontieteistä tai liiketaloudesta: 2 valintapistettä). Lopullista opiskelijavalintaa tehtäessä kaikista korkeakoulututkinnoista saa yhden valintapisteen.
Haastattelu: 0 – 5 valintapistettä
Hakijat kutsutaan haastatteluun hakemuksen sekä pohjakoulutuksen valintapisteiden summan perusteella.
Opiskelijavalinta tehdään haastattelun sekä pohjakoulutuksen valintapisteiden summan perusteella. Pisteiden ollessa tasan, valintajärjestys ratkaistaan hakemuksen valintapisteiden perusteella. Kaikkien pisteiden ollessa tasan valinta tehdään arvonnalla.
Sittenkin koko ohjelmistokehittäjän tutkinto – tai entäs jatko-opiskelut töiden ohella?
Jos haluatkin suorittaa tämän osatutkinnon lisäksi koko ohjelmistokehittäjän tutkinnon (tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto), opiskellaan puuttuvat osat ajasta ja paikasta riippumattomassa verkko-oppimisympäristössä. Tarvittaessa saat puuttuviin kokonaisuuksiin opettajiltamme ohjausta tiloissamme tai etänä. Koko tutkinnon suorituksen jälkeen saat käytössäsi olleen kannettavan tietokoneen omaksesi.
Perustutkinnosta voit hakeutua jatkamaan jatko-opintoväylien kautta Haaga-Heliaan ICT-Tradenomiksi tai Metropoliaan ICT-insinööriksi (Metropolian jatko-opintoväylän vaihtoehtona vain päätoiminen opiskelu). Jatko-opintoväylän opiskelijana voit saavuttaa aiemmin hankitun osaamisen tunnustamisen kautta lähes vuoden korkeakouluopinnot perustutkinnossa saavutetusta osaamisesta.
Lisätietoja
koulutuksesta opettaja Paavo Penttilä, paavo.penttila@bc.fi
hakumenettelystä opintotoimisto, opintotoimisto@bc.fi
Kuuntele tai katso uusin podcast-jaksomme:
20.11.2024
Oppisopimuskoulutus työnantajan näkökulmasta
Oppisopimuskoulutukseen keskittyvässä blogisarjan kolmannessa osassa tarkastellaan aihetta työnantajan näkökulmasta.