11.1.2023
Tiiminvetäjät esihenkilökoulutuksessa
“Tiimin vetäminen on jatkuvaa kehittymistä – niin tiimin kuin sen vetäjän osalta. Työelämän muutokset varmistavat, että tekemistä riittää tuoreille tiiminvetäjille kuin myös konkareille,” toteavat Tilastokeskuksessa tiiminvetäjinä työskentelevät Leena Furuholm ja Terhi Tulonen. He hakivat lisäoppia tiimitoimintaan Business College Helsingistä, jossa he suorittivat lähiesimiestyön ammattitutkinnon.
Hyväksi todettu vaihtoehto
Leena ja Terhi työskentelevät molemmat tiiminvetäjinä Tilastokeskuksen Tieto- ja tilastopalvelut -palvelualueella. Kummallakaan heistä ei tällä hetkellä ole hallinnollista esihenkilövastuuta, mutta Leena on aiemmin toiminut Tilastokeskuksessa myös esihenkilönä ja Terhillä puolestaan on nykyisessä tehtävässä iso rooli oman esihenkilönsä työn tukemisessa. Molempien vastuulla on mm. rekrytointeja, perehdytystä, tavoitteiden asettamista ja seurantaa. Isossa talossa tiiminvetäjien roolit voivat poiketa melko lailla toisistaan, mutta perustehtäviin kuuluvat tiimin toiminnan ja töiden koordinointi.
Tilastokeskuksen organisaatiossa useampi tiiminvetäjä on vuosien aikana suorittanut lähiesimiestyön ammattitutkinnon ja koulutuksen osallistuneet suosittelivat sitä. – Olisin halunnut päästä tämäntyyppiseen koulutukseen jo aiemmin ollessani esihenkilönä, mutta silloin se ei ollut mahdollista. Osallistuin sen sijaan talon sisäisiin esihenkilövalmennuksiin. Lisäksi olen opiskellut avoimessa yliopistossa henkilöstöjohtamisen opintokokonaisuutta, Leena kertoo taustastaan.
Myös Terhi oli ollut kiinnostunut tästä koulutuksesta jo pidemmän aikaa: – Olen todella kiinnostunut ihmisistä, ihmismielen toiminnasta sekä hyvästä työelämästä. Minua motivoi osaava esihenkilötyö ja laadukas johtaminen. Olen myös opiskellut psykologiaa yliopistossa sivuaineena. Kerroin kiinnostuksestani osallistua tähän koulutukseen jo muutama vuosi sitten.
Mahdollisuus osallistua lähiesimiestyön ammattitutkinnon koulutukseen tuli molemmille ajankohtaiseksi syksyllä 2021, jolloin Leena ja Terhi sekä neljä muuta henkilöä Tilastokeskuksesta aloittivat opinnot Business Collegessa.
Lähellä oikeaa elämää
Laajan työelämäkokemuksen omaavat ja opiskelijoita motivoivat kouluttajat tekivät Terhiin vaikutuksen: – Oli todella hienoa, että saimme viettää useamman koulutuspäivän sellaisten henkilöiden kanssa, jotka oikeasti ymmärtävät mistä puhutaan, kun puhutaan ihmisten johtamisesta. Todellinen elämä ei usein mene niin kuin teoriassa kuvitellaan. Itselläni jäi erityisesti mieleen kouluttaja Upi, joka oli hyvin kannustava.
Myös Leena oli tyytyväinen koulutusohjelmaan, vaikka alkuun hänellä oli hieman käynnistymisvaikeuksia: – Tämä oli selvästi erilainen koulutus kuin mihin olen aiemmin osallistunut. Asioita piti tehdä enemmän itseohjautuvasti ja proaktiivisesti. Meillä ei ollut esimerkiksi valmiita tehtäviä, vaan toteuttaminen ja tekeminen piti itse suunnitella. Kun ymmärsin tämän ja pääsin vauhtiin, niin pidin siitä, että koulutus oli hyvin kokonaisvaltainen. Asiat, joita toteutimme tiimini kanssa koulutuksen aikana, olivat asioita, jotka olisi pitänyt tehdä joka tapauksessa. Kyseessä ei ollut mitään keinotekoisia juttuja, joita tehdään vaan tutkinnon vuoksi, vaan ne tehtiin oikeaan tarpeeseen.
Molemmat toteavat, että luonnollisesti koulutukseen mennyt aika oli jonkinasteinen haaste. – Itse olen perustellut itselleni asian niin, että koulutuksen aikana minun kuului käyttää aikaani tiimin ja oman osaamisen kehittämiseen – ja se ei ole pois asiantuntijatyöstä. Olen oivaltanut, että myös työnantaja arvostaa sitä. Tästä koulutuksesta ei vain haeta oppeja, vaan niitä viedään myös käytäntöön, Terhi pohtii.
Työelämän peili
Terhi ja Leena etenivät opinnoissaan hieman suunniteltua aikataulua nopeammin ja saivat tutkinnon suoritettua loppuvuodesta 2022. Lähiesimiestyön ammattitutkintoon johtavaa koulutusta he suosittelevat laajalle kohderyhmälle: – Koulutus soveltuu melkein kenelle tiiminvetäjälle tai esihenkilölle vaan. Ehkä siitä saa eniten kuitenkin irti, jos käytännön kokemusta on kertynyt jo hieman. Joka tapauksessa koulutus antaa hyvin tukea tiiminvetäjän tai esihenkilön työhön. Työelämässä on tapahtunut – ja tapahtuu muutoksia jatkuvasti. Omaa ja tiimin toimintaa on hyvä tarkastella aika ajoin sekä pohtia sen toimintaa uusista näkökulmista.
– Koulutus on tietyllä tavalla peili oikealle työelämälle, jossa tilanteet vaihtuvat ja suunnitelmat menevät uusiksi. Kaikessa auttaa se, että olet aidosti kiinnostunut ihmisistä ja ymmärrät, että tiimin vetäminen on jatkuvaa kehittämistyötä. Sellaista tilannetta, että tiimin vetäjän ei tarvitsisi kehittää tai kehittyä, ei oikeastaan ole. Lisäksi on tärkeää, että saadut opit otetaan sopivalla tahdilla käyttöön, jotta koko tiimi hyötyy koulutuksesta, naiset toteavat yhdessä.
Hakuaikaa 29.9.2023 alkavaan lähiesimiestyön ammattitutkinnon koulutukseen on 3.9.2023 asti. Lue lisää.