4.4.2025
Miten monikulttuuriset opiskelijat onnistuisivat työssäoppimisessa parhaiten?
Monikulttuuristen opiskelijoiden työssäoppiminen on tärkeä askel kohti sujuvaa siirtymää työelämään. Kun opiskelijat tulevat eri kieli- ja kulttuuritaustoista, heidän onnistumistaan voidaan tukea monin tavoin. Kansainvälisen DI-VET -hankkeen tavoitteena on edistää laadukasta työssäoppimista. Tässä blogisa käsittelemme keinoja, joilla monikulttuuriset opiskelijat voivat menestyä työssäoppimisjaksoillaan.
Selkeä ja avoin viestintä
Kielimuuri voi olla suuri haaste, joten on tärkeää varmistaa, että viestintä työpaikalla on selkeää ja ymmärrettävää. Käytännön keinoja tähän ovat esimerkiksi:
- Yksinkertaistetun ja selkeän kielen käyttö.
- Tarvittaessa visuaalinen tuki, kuten kuvat, kaaviot tai videot.
- Mahdollisuus käyttää työpaikalla olevaa mentoria tukena.
- Oppilaitoksen ohjaaja tukee työelämäsanoston ja kielen opiskelua työssäoppimisen ajan.
Perehdytys ja ohjaus
Hyvä perehdytys antaa opiskelijalle varmuutta ja auttaa häntä ymmärtämään työpaikan käytännöt ja odotukset. Työpaikalla on tärkeää:
- Käydä työtehtävät ja työpaikan säännöt perusteellisesti läpi.
- Antaa aikaa sopeutumiseen ja oppimiseen.
- Nimittää työpaikkaohjaaja ja mentori, joka voi tukea opiskelijaa ja toimia linkkinä työyhteisöön.
Työyhteisön asenne ja tuki
Monikulttuurinen opiskelija voi tuntea itsensä ulkopuoliseksi, jos työyhteisö ei ole vastaanottavainen. Työpaikan olisi hyvä:
- Edistää avointa ja arvostavaa ilmapiiriä.
- Rohkaista kaikkia työntekijöitä yhteistyöhön ja tukemaan opiskelijaa.
- Tarjota mahdollisuuksia sosiaaliseen kanssakäymiseen ja verkostoitumiseen.
Kulttuuritietoisuus ja joustavuus
Kulttuurienvälisen osaamisen käsite tarkoittaa kaikkien kulttuuritaustojen edustajien kunnioittamista sekä syrjimättömän ilmapiirin rakentamista ja vaalimista yrityksissä ja yhteiskunnassa. Se tarkoittaa myös palvelujen järjestämistä, saatavuutta ja saavuttamista tavalla, jossa otetaan huomioon eri taustoista tulevien ihmisten osittain erilaiset tarpeet.
Työnantajien ja työpaikkaohjaajien olisi hyvä ymmärtää erilaisia kulttuuritaustoja ja ottaa ne huomioon työssäoppimisessa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi:
- Kulttuuristen tapojen ja juhlapyhien huomioimista.
- Mahdollisuutta mukauttaa työskentelytapoja opiskelijan tarpeisiin.
- Erilaisten oppimistyylien ja -nopeuksien hyväksymistä.
Kannustava palaute ja osaamisen vahvistaminen
Monikulttuurisilla opiskelijoilla voi olla haasteita itseluottamuksen kanssa, erityisesti, jos kielitaito ei ole vielä vahva. Heitä voidaan tukea:
- Antamalla myönteistä palautetta ja kannustusta.
- Auttaa heitä tunnistamaan omia vahvuuksia ja kehitysalueita.
- Luomalla turvallinen ympäristö, jossa opiskelija voi kysyä ja oppia ilman pelkoa virheistä.
Yhteenveto
Monikulttuuristen opiskelijoiden onnistuminen työssäoppimisessa edellyttää työpaikan, oppilaitoksen ja opiskelijan välistä yhteistyötä.
Keskeistä työssäoppimisessa on selkeä viestintä, hyvä perehdytys, työyhteisön tuki, kulttuuritietoisuus sekä opiskelijan itseluottamuksen vahvistaminen. Näillä keinoilla voidaan luoda tasa-arvoinen ja kannustava ympäristö, jossa jokainen opiskelija voi saavuttaa potentiaalinsa työelämässä.
Kansainvälisessä DI-VET projektissa tutkittiin ammatillisten oppilaitosten, monikulttuuristen opiskelijoiden ja työelämän näkökulmia työssäoppimiseen. Työssäoppimisen esteiksi mainittiin kielivaikeudet, kulttuurierot, ennakkoluulot, sekä systemaattisen yhteistyön puute.
Lue koko raportti, jossa esitellään tutkimustulokset ”Fostering Diversity and Inclusion in Work-Based Learning for a Smoother VET-to-Work Transition (DI-VET)” -hankkeesta, jonka ruotsalaiset, suomalaiset, espanjalaiset ja puolalaiset organisaatiot toteuttivat Erasmus+-ohjelman puitteissa.


Mitä mieltä sinä olet?
Helena Miettinen, Taru Toivonen ja Catherine Rönnqvist
Helsinki Business College Oy