May Aalto – kokemuksia työelämässä oppimisen jaksolta

Työelämässä oppiminen eli työharjoittelu on yksi tärkeimmistä jaksoista toisen asteen opinnoissa. Se kerryttää oman alan työkokemusta ja avaa ovet työelämään valmistumisen jälkeen. Pyysin Business College Helsingin merkonomiopiskelijaa, May Aaltoa, kertomaan kokemuksiaan omasta työharjoittelustaan.

Missä yrityksessä suoritit opintoihin liittyvän työelämäjakson ja mitä tehtäviä pääsit siellä tekemään?


Olin Kampin Staffpointin HORECA-tiimissä hoitamassa ravintolapuolen rekrytointeja. Aloitin siellä viime vuonna syyskuun alussa ja harjoittelu kesti jouluun saakka. Meitä aloitti kolme harjoittelijaa samaan aikaan eri puolilla Suomea. Rekrytoin ravintoloihin ja hotelleihin monenlaisia ammattilaisia tiskaajasta päällikköön. Asiakasyrityksinä oli muun muassa pikaruoka- ja a la carte-ravintoloita, mutta myös valtioneuvosto ja lentokenttä.

Opiskelija
May Aalto oli opintoihin kuuluvassa työharjoittelussa Staffpointissa.

Millaisia odotuksia sinulla oli työharjoittelusta ennen sen alkamista ja täyttyivätkö ne?

Halusin päästä näkemään rekrytointiprosesseja eri kanteilta. Olen toiminut aiemmin ravintolapäällikkönä ja tehnyt jonkin verran rekrytointeja. Nyt sain mahdollisuuden tehdä sitä laajemmin ja ammattimaisemmin.

Odotukset täyttyivät hyvinkin. Sain tehdä monenlaista työtä hyvin itsenäisesti. Aina oli kuitenkin tuki ja turva mukana, jos tarvitsin apua.

Mitkä olivat tärkeimmät taidot, joita opit harjoittelun aikana?

Koska tein paljon haastatteluita, opin lukemaan ihmisiä paremmin. Erityisesti nuoret saattoivat jännittää työhaastatteluissa, joten sain heidät rentoutumaan ja rauhoittumaan.

Haastattelutaitoni kehittyivät ja opin tekemään lisäkysymyksiä. Tietokonetaidot kehittyivät myös, koska työtä tehtiin niin paljon koneen ääressä.

Miten työharjoittelu tuki opintoja?

Työpaikka otti hyvin huomioon sen, mitä minun oli tarkoitus päästä harjoittelussa oppimaan. Sain suoritettua näytöt valinnaistenkin opintojen, kuten markkinoinnin, tapahtumatuotannon, palkanlaskennan ja henkilöstötukipalvelujen osalta. Jatkossa olen työnhaussa paljon varmempi tällä osaamisella.

Kohtasitko haasteita harjoittelun aikana?

Joitain haastavia tilanteita oli lähinnä silloin, kun vuokratyöntekijä oli käyttäytynyt huonosti asiakkaan luona. Kuulin molempia osapuolia ja annoin varoituksen. Mutta tämä kuului siis työnkuvaan.



Millaista palautetta sait työpaikalta?

Hyvää palautetta! Sujahdin nopeasti työporukkaan. Pääsin hyvin töihin kiinni, eikä työntekoani tarvinnut olla koko ajan vahtimassa. Kysyin, kun tarvitsin apua. Sain juuri kuulla, että pääsen heille myös kesätöihin!

Minkälainen oli tyypillinen työpäiväsi harjoittelussa?

Se vaihteli etätyön tai toimistopäivän mukaan. Sain tehdä molempia. Menin toimistolle 8–9 aikaan ja tein kahdeksan tunnin työpäiviä. Kävin avoimia hakemuksia läpi. Kävin kokouksissa ja koulutuksissa ja tein yksilö- ja ryhmähaastatteluja. Kävin myös TE-palveluissa ja oppilaitoksissa vierailuilla.

Minkälaisia ominaisuuksia tai taitoja mielestäsi arvostetaan eniten työelämässä?

Yritteliäisyyttä, toimintavalmiutta ja sitä, että tulet erilaisten ihmisten kanssa toimeen. Se on tärkeämpää kuin että osaisit kaikki työtehtävät tai järjestelmät etukäteen.



Mitä vinkkejä antaisit muille opiskelijoille työnhakuun?

Meillä oli ainakin tiedossa hyvissä ajoin, koska työharjoittelu on alkamassa. Pystyin etukäteen suunnittelemaan, mikä yritys kiinnostaa ja missä haluaisin työharjoittelun suorittaa. Staffpointille haettiin harjoittelijoita, mutta olisin hakenut sinne muutenkin.

Suosittelemaan laittamaan avointa hakemusta eteenpäin, vaikka yritys ei julkisesti hakisikaan harjoittelijoita. Kaiken lisäksi Staffpointille haettiin ilmoituksen mukaan vain korkeakouluopiskelijoita, mutta totesin itsekseni, että pystyn kyllä samaan ja laitoin hakemuksen menemään. Älä siis anna sellaisen rajoittaa hakemista.

Mitä muita vinkkejä antaisit opiskelijoille työharjoitteluun?

Mene omana itsenäni ja ota siitä kaikki irti. Pysy aktiivisena, tee parhaasi ja ole ystävällinen. Olemme oppimassa uutta alaa, joten saamme työnantajilta opetusta ja kokemusta. Omalla kohdallani kävi ainakin hyvin, kun työnantaja piti meistä huolta.


Kysyin Mayn työpaikkaohjaajalta, Satu Lehtikalliolta, kokemuksia Mayn työelämäjaksoon. Tässä hänen ajatuksiaan:

Miten May onnistui sopeutumaan työyhteisöön ja työtehtäviin harjoittelun aikana?

May onnistui sopeutumaan työyhteisöön ja työtehtäviin harjoittelun aikana erinomaisesti. Hän oli heti alusta alkaen todella ulospäinsuuntautunut ja tiedonjanoinen. Hän aktiivisesti kyseli ja osallistui jokaiseen prosessiin ja selkeästi osoitti kiinnostustaan oppia uutta ja tehdä töitä. Hän kertoi myös omia mielipiteitään ja kehitysehdotuksiaan ja toimi aktiivisena jäsenenä työyhteisössä. Hän myös osasi hyödyntää entistä työkokemustaan myös laajasti, vaikka työtehtävät olivat aivan täysin uusia hänelle.

Missä asioissa hän erityisesti kehittyi harjoittelujakson aikana?

May kehittyi monellakin saralla huimasti. Hän oppi käyttämään laajasti erilaisia ohjelmia, mitä meillä rekrytoinnissa käytetään ja ymmärtämään ylipäätään, mitä kaikkea rekrytointiin ja sen prosesseihin kokonaisuutena liittyy. Eri asiakkuuksissa hän oppi tunnistamaan sopivimmat työnhakijat ja edistämään prosessia itsenäisesti ja suoraviivaisesti. May oppi myös paljon TES: iin liittyvistä asioista ja osasi hyödyntää osaamistaan hakijoiden kanssa. Työhaastattelutilanteet tulivat koko ajan luonnollisemmiksi ja May esiintyi niissä itsevarmasti ja asiantuntevasti.


Kysyin myös Mayn opettajan, Marjut Kurvisen, kokemuksia tähän työelämäjaksoon. Tässä hänen vastauksiaan:

Miten harjoittelujakso kehitti Mayn ammatillista osaamista?

May teki monipuolisesti rekrytointeihin liittyviä tehtäviä.  Hän sai erittäin kattavan kuvan koko rekrytointiprosessista. Työyhteisössä häntä kannustettiin ja hänelle annettiin vastuuta, mikä osaltaan vahvisti ammatillista osaamista ja sen kehittymistä.

Mitä vahvuuksia tunnistit hänen työskentelyssään harjoittelujakson aikana?

May on erittäin motivoitunut työskentelemään HR-tehtävissä ja se tuli vahvasti esille myös harjoittelujakson aikana. Hän on aktiivinen ja positiivinen, ottaa vastuuta ja osaa toimia itsenäisesti. Ei kuitenkaan sooloile, vaan arvostaa työyhteisön sääntöjä ja toimii niiden mukaisesti. Huippu tyyppi.


 
Haastattelu ja teksti: Tiina Äijänaho
Valokuva: Mayn omasta arkistosta


Muita artikkeleita

Alhaalta löydät ajankohtaiset uutiset ja kirjoitukset.

17.4.2025

Business Collegelle merkittävä tunnustus ammatillisen koulutuksen kehittämisestä ja korkeasta laadusta


Business College oli mukana itsearvioinnissa, jossa osoitimme vahvaa sitoutumista ammatillisen koulutuksen jatkuvaan kehittämiseen ja korkeaan laatuun. Tämän seurauksena saimme arvostetun sertifikaatin…

16.4.2025

Opiskelijat matkanneet viikoksi Tukholmaan, Reykjavikiin ja Kööpenhaminaan


Olemme mukana pohjoismaisessa ohjelmassa, joka vie opiskelijoitamme Ruotsiin, Tanskaan ja Islantiin. Opiskelijat kehuvat kokemuksiaan viikon kestävistä matkoistaan.

14.4.2025

Vastuullisen ja yhteiskunnallisen yrittäjyyden ideapaja


Kiinnostaako vastuullinen ja yhteiskunnallinen yrittäjyys? Ohjelmassa kiinnostavia yhteiskunnallisia yritysesittelyjä, ideoita liiketoiminnan kehittämiseen, keskustelua innovaatioista ja avoimesta liiketoiminnasta. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 25.4.2025 mennessä.