20.11.2024
Oppisopimuskoulutus työnantajan näkökulmasta
Tarve kehittää henkilöstön osaamista organisaatioissa on valtava. Yhteiskunnalliset muutosilmiöt, kuten tekoälyn hyödyntäminen ja vihreä siirtymä, muuttavat yritysten toimintaympäristöä merkittävästi – ja osaamisen on seurattava tätä muutosta. Oppisopimuskoulutus on käytännönläheinen vaihtoehto henkilöstön osaamistason nostamiseen ja uudistamiseen.
Tässä oppisopimus-blogisarjamme kolmannessa osassa käymme läpi sitä, millaisia mahdollisuuksia yritykset näkevät oppisopimuskoulutuksessa.
Oppisopimuskoulutuksesta hyötyy koko organisaatio
Yrityksille oppisopimuskoulutus on yksi tapa kehittää henkilöstön osaamista ja sitä hyödynnetään monin eri tavoin. Usein työntekijät ovat suorittaneet oppisopimuksen avulla koko ammatillisen perustutkinnon, mutta tulevaisuudessa vaihtoehtoja on entistä enemmän, kun myös ns. osatutkinnot tulevat yleistymään.
Oppisopimuskoulutuksessa opiskellaan yleensä yhdessä opiskelijaryhmän kanssa ja ryhmämuotoisuus on yksi tämän koulutusmuodon selkeistä vahvuuksista. Ryhmässä osallistujat saavat toisiltaan vertaistukea ja kannustusta. Kokemusten jakaminen ryhmässä myös tehostaa oppimista.
Koulutukseen osallistuvan osaaminen kertyy oppisopimuskoulutuksen aikana pikkuhiljaa. Joskus oman osaamisen kehittymistä on jopa itse vaikea huomata, koska muutokset omassa toiminnassa eivät välttämättä ole kovin suuria. Silti ne voivat vaikuttaa merkittävästi oman tiimin tai muun organisaation toimintaan. Tästä hyvä käytännön esimerkki on esihenkilökoulutukseen osallistunut henkilö, joka alkoi antaa työpaikan palavereissa tiimiläisille aikaa vastata ja pohtia asioita. Palavereihin osallistujat rohkaistuivat sen jälkeen keksimään ratkaisuja arjen haasteisiin aiempaa aktiivisemmin. Koulutus sai aikaan muutoksen esihenkilön käyttäytymisessä ja se vaikutti myös organisaatioon.
Ammatillisessa koulutuksessa osaaminen osoitetaan todellisissa työtehtävissä työpaikalla eli näytöissä. Tätä varten oppisopimuskoulutukseen osallistuvalle nimetään omasta organisaatiosta työpaikkaohjaaja. Myös opiskelijan ja työpaikkaohjaajan välinen vuorovaikutus kehittää organisaatiota: prosessin aikana käydään usein läpi paljon sellaisia asioita, joita ei muuten arjessa tulisi käsiteltyä. Samalla työpaikan sisäinen palautekulttuuri vahvistuu.
Työnantajat arvostavat sujuvaa yhteistyötä oppisopimuskoulutuskumppanien kanssa: se, että työnantajan edustaja pysyy ajan tasalla koulutuksen etenemisen suhteen, on äärimmäisen tärkeää. Samoin tärkeää on joustavuus myös opiskelijoiden ajankäytön suhteen. Tapahtuuhan opiskelu kuitenkin oman arkityön rinnalla.
Case Hesburger – esihenkilöitä koulutetaan oppisopimuksella
Hesburger on kouluttanut esihenkilöitään pitkään oppisopimuskoulutuksena. Näin Henna Pursiheimo, Chief Personnel Officer, kertoo heidän kokemuksistaan: – Oppisopimus sopii monenlaisille ihmisille, ei välttämättä tarvitse olla lukutoukka tai opiskelua rakastava. Riittää, että pitää työstään ja haluaa kehittyä. Oppisopimus tarjoaa matalan kynnyksen kouluttautua, ja käytännön työ ja siihen kytkeytyvä teoria ovat monelle paras tapa oppia uutta työn teon lomassa. Oppisopimuskoulutus syventävää jo olemassa olevaa osaamista, ja se lisää monilla itsevarmuutta.
Pursiheimo on tyytyväinen pitkäaikaiseen yhteistyöhön Spring Housen ja Business College Helsingin kanssa: – Yhteistyömme on ollut äärimmäisen palkitsevaa ja sujuvaa. Käytännön järjestelyt hoituvat helposti ja me työnantajana voimme keskittyä uusien opiskelijoiden tsemppaamiseen. Tutkintoon johtavat koulutukset mahdollistavat laaja-alaisen oppimisen. Aiomme jatkaa koulutusyhteistyötämme myös tulevaisuudessa.
Tämä on oppisopimuskoulutuksen mahdollisuuksia avaavan blogisarjan kolmas osa. Voit lukea edellisen osan täältä.